GagaGugu.ro | Articole de ajutor pentru copii
  • Acasă
  • Parenting
  • Educație
  • Jucării și echipament
  • Utile
  • Cum să?
  • Social
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

De ce este important să îi înveți pe copii să fie recunoscători și cum o poți face?

24.03.2023

Autor: Elena Mina

Timp de citire: 11 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Recunoștința este o trăsătură umană foarte importantă, care ne ajută să ne bucurăm de lucrurile mici din viață, să fim mai fericiți și mai mulțumiți cu ceea ce avem. Ea ne înalță la cer și tot ea ne învață să descoperim un alt sens al vieții. 

Desigur, ea trebuie practicată constant, pentru ca tu să rămâi mereu în contact cu partea ta optimistă și care vede dincolo de orice neajuns. Iar după cum prea bine știm, cu cât mai devreme înveți un lucru, cu atât mai bine.  

Astfel, practicarea recunoștinței este de preferat să fie insuflată oamenilor încă din perioada copilăriei, deoarece îi ajută să se dezvolte într-un mod pozitiv și să aibă o atitudine bună față de lumea înconjurătoare, indiferent de „vreme”.  

Să-i înveți pe copii despre importanța recunoștinței nu este o sarcină ușoară, dar există multe modalități prin care părinții sau educatorii îi pot încuraja și sprijini pe prichindei să aducă puțină culoare în viețile lor.  

În următoarele rânduri, îți vor fi prezentate modalități prin care îi poți învăța pe viitorii adulți cum să fie recunoscători.  

Importanța recunoștinței pentru copii 

Recunoștința este o lecție importantă, cu precădere în cazul celor mici, întrucât aceștia învață din primii lor ani de viață, cum să își formeze modul de gândire. Alături de bunătate, recunoștința este o calitate care ajută ființele umane să se simtă complete.  

De asemenea, copiii care sunt recunoscători sunt adulții încrezători în forțele proprii din viitor, deoarece ei se vor descurca mereu cu lucrurile de care dispun și nu vor încerca să fugă de responsabilitățile lor din cauza neajunsurilor. Știți cum e, persoanele care privesc partea plină a paharului se bucură de o experineță mai plăcută în viață.  

Totodată, lecția recunoștinței îi poate ajuta pe copii să înțeleagă cât de norocoși sunt să aibă anumite lucruri, în loc să se concentreze asupra a ceea ce nu au. Mai ales că în perioada copilăriei, prichindeii își doresc și luna de pe cer, ceea ce poate fi destul de dificil pentru părinți, de aceea este important ca aceștia să îi învețe pe copilași să aprecieze și coșul plin cu jucării sau mâncarea delicioasă pe care o servesc în fiecare seară.  

Încă un lucru important pe care prichindeii îl pot dezvolta de pe urma acestei lecții este empatia și înțelegerea altor persoane. A fi recunoscător înseamnă, de asemenea, să înveți să recunoști cât de mult au contribuit alții la calitatea vieții tale și cât de important este să îi apreciezi pentru eforturile făcute.  

Ce poți face ca să-i înveți pe prichindei lecția recunoștinței? 

  1. Puterea exemplului 

Cei mici adoră să imite adulții, de aceea una dintre cele mai bune modalități prin care îi poți învăța pe aceștia să fie recunoscători este să începi tu să mulțumești pentru lucrurile mici din viața ta și să te bucuri de ele. 

Spre exemplu, arată-ți recunoștința pentru o masă delicioasă, pentru soarele care strălucește sau pentru o zi liberă în care poți petrece timp cu familia și prietenii. Copiii vor vedea exemplul tău și vor învăța să aprecieze și să fie recunoscători la rândul lor pentru privilegiile pe care le au în viața lor. 

  1. Lecția „mulțumesc” 

Învață-i pe prichindei să spună "mulțumesc" și să aprecieze lucrul pe care l-au primit. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să îi înveți să se prefacă sau să mimeze fericirea. Cel mai indicat lucru pe care trebuie să îl faci atunci când copilul tău primește ceva este să îl întrebi ce a primit și cum ar putea să răsplătească persoana care i-a oferit darul respectiv.  

În cele din urmă, micuții vor începe să realizeze cum ar trebui să mulțumească celor din jur, sau mai bine, poate vor născoci ei o modalitate unică prin care să își pot exprima recunoștința.  

  1. Vorbește cu copiii despre lucrurile pentru care sunt recunoscători 

Învață copiii să se concentreze mai mult asupra aspectelor pozitive din viața lor și să vorbească despre acestea. În acest sens, îi poți întreba ce i-a făcut fericiți astăzi, desigur, le poți oferi și tu sugestii prichindeilor.  

  1. Învață-i să își exprime recunoștința prin gesturi mici 

Spre exemplu, poți să-i înveți să scrie o scrisoare de mulțumire, să ofere un zâmbet sau să îmbrățișeze pe cineva pentru a-și exprima recunoștința. Așa vor învăța că a fi recunoscător fața de o persoană nu înseamnă a face eforturi majore pentru a demonstra acest lucru.  

  1. Munca comunitară 

Unul dintre cele mai bune moduri prin care îți poți face copilașul să fie recunoscător față de lucrurile pe care le are este prin implicarea în activitățile din comunitate. Ajută-i să înțeleagă cât de important este să îi ajute pe alții și să înțeleagă cât sunt de norocoși pentru lucrurile pe care le au în viața lor.  

Mai mult decât atât, munca de voluntariat îi va învăța să împartă și să îi ajute pe ceilalți, ceea ce va contribui la dezvoltarea acestora armonioasă în societate.  

  1. Creează un mediu pozitiv de învățare și de trai 

Un mediu pozitiv de învățare și de trai poate ajuta la dezvoltarea recunoștinței copiilor. Când copiii se simt în siguranță și protejați, sunt mai predispuși să se concentreze asupra lucrurilor și să fie recunoscători pentru ceea ce au în viață.  

  1. Învață copiii să se bucure de lucrurile simple din viață 

O plimbare în parc, un joc cu prietenii sau vizionarea unui film sunt toate activități care merită a fi apreciate, ele ne ajută să ne relaxăm și să ne detensionăm. De aceea, este important să îi ajuți pe aceștia să înțeleagă că lucrurile mici din viața lor pot aduce bucurie și împlinire. Poți să le subliniezi faptul că așa exersează se se bucure de lucrurile mari.  

În concluzie, putem spune că recunoștința este un pilon de bază în dezvoltarea prichindeilor. Însă, recunoștința nu vine întotdeauna de la sine, ci trebuie învățată și repetată constant.  

De aceea, copiii pot, de asemenea, să înțeleagă că multe lucruri bune din viața lor sunt doar niște cadouri pe care domnul Noroc a hotărât ca ei să le primească. Iar pentru a face din recunoștință un obicei pentru micuți, asta înseamnă ca tu să reușești să modelezi tonul emoțional al vieții copiilor, lucru care se va dovedi benefic pentru drumul lor în viață.  

 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

2 luni Citește articolul Cum să-i ajutăm pe copii să dezvolte abilități sociale esențiale?

Cum să-i ajutăm pe copii să dezvolte abilități sociale esențiale?

Învățarea abilităților sociale nu este un proces ușor, dar asta nu înseamnă că nu poate fi „îmbunătățit”. În cadrul acestui articol, vom discuta despre câteva abilități sociale esențiale pe care le puteți insulfa copiilor voștri, și de asemenea, vă vom oferi sugestii utile pentru a face acest proces să fie cât mai distractiv și interactiv pentru ei.

Autor:Elena Mina

1 lună Citește articolul Alimentația sănătoasă pentru copii: Cum să introduci obiceiuri alimentare echilibrate și gustoase

Alimentația sănătoasă pentru copii: Cum să introduci obiceiuri alimentare echilibrate și gustoase

Nutriția este un aspect foarte important pentru dezvoltarea copiilor și trebuie tratată cu mare atenție.

Autor:SARAH DIACONU

2 luni Citește articolul Cele mai bune accesorii pentru copiii mici: ce să cumperi

Cele mai bune accesorii pentru copiii mici: ce să cumperi

Venirea pe lume a unui copil reprezintă un miracol, este o experiență profundă care vă va schimba viața pentru totdeauna!

Autor:Dinu Ileana

1 lună Citește articolul Sfaturi pentru gestionarea comportamentelor dificile ale copiilor: Disciplină și comunicare eficientă

Sfaturi pentru gestionarea comportamentelor dificile ale copiilor: Disciplină și comunicare eficientă

Disciplina este cheia succesului în gestionarea comportamentelor dificile ale copiilor.

Autor:Ana Ema

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 luni Citește articolul Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Copiii sunt viitorii îngrijitori ai planetei, din acest motiv este important să învețe cum să aibă grijă de natură.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Află care sunt cele mai bune activități fizice pentru copiii mici

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Începe chiar acum să-i cultivi celui mic plăcerea și setea de lectură! 

Autor:Mihaela Andrei

2 luni Citește articolul Cum să înveți copiii să fie autonomi

Cum să înveți copiii să fie autonomi

Un copil învață simțul responsabilității în mod progresiv, atunci când adulţii îl ghidează, îl îndrumă, îl sprijină și îl implică în luarea deciziilor.

Autor:SARAH DIACONU

2 luni Citește articolul Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Grădinița este un mediu sigur și stimulant, care îi încurajează pe cei mici să-și urmeze visurile, să descopere un nou univers, să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile.

Autor:Dinu Ileana

2 luni Citește articolul Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Jucăriile pe care le oferim celor mici pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive...

Autor:SARAH DIACONU

2 luni Citește articolul Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Adesea, după venirea pe lumea a unui bebeluș, părinții încep să-și neglijeze, ușor-ușor, relația de cuplu și să se concentreze doar pe rolul de părinți.

Autor:Mihaela Andrei

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Autor:Elena Mina

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Lectura este un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri! Ea este o comoară inestimabilă care poate deschide porți către lumi noi.

Autor:Dinu Ileana

Logo_GagaGugu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 GagaGugu.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.