GagaGugu.ro | Articole de ajutor pentru copii
  • Acasă
  • Parenting
  • Educație
  • Jucării și echipament
  • Utile
  • Cum să?
  • Social
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

03.03.2023

Autor: LAURA ONOFREI

Timp de citire: 10 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

Activitățile de voluntariat și învățarea copiilor să îi ajute pe alții reprezintă două instrumente importante care joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestora în raport cu ei înșiși, dar și cu comunitatea din care fac parte. Prin intermediul activităților de voluntariat prichindeii au ocazia de a pune în practică noțiunile pe care le-au învățat la grădiniță, școală sau în cadrul familiei, dar pot dezvolta și competențe noi.   

 

În cadrul acest articol vom prezenta câteva dintre numeroasele modalități prin care părinții și tutorii pot încuraja copiii să se implice în activități de voluntariat.  

 

  1. Alegeți o activitate care se potrivește vârstei copilului 

 

Este foarte important să selectezi o activitate de voluntariat care să se potrivească vârstei copilului. În cazul în care copilul tău este foarte mic, atunci poate fi dificil pentru el să înțeleagă pe deplin importanța activității de voluntariat la care ia parte, și implicit cât de semnificativă este contribuția lui pentru aceasta.  

 

Totuși, pe lângă vârstă, trebuie sa te asiguri că prichindelul va face față cu brio activității de voluntariat la care ia parte, dacă acesta implică mult efort fizic, acest lucru îl poate descuraja pe copil, și implicit naște frustrări.  

 

În acest sens, e bine să începi să cauți o organizație care oferă activități de voluntariat pentru copii și să analizezi care ar fi opțiunile adecvate vârstei lor. Spre exemplu, copiii mai mici pot ajuta la colectarea și sortarea alimentelor destinate unei bănci alimentare sau pot participa la curățarea unui parc sau a unei plaje. Cei mai mari pot fi implicați în proiecte care implică construirea unui grădinițe comunitare, participarea la un program de mentorat pentru copiii mai mici sau colectarea de fonduri pentru o cauză importantă. 

 

  1. Exemplul, cel mai bun dascăl.  

 

Nu subestima niciodată puterea exemplului, mai ales în cazul copiilor. Dacă doriți să încurajați copiii să se implice în activități de voluntariat și să ajute pe alții, este să fii tu primul care le oferă acestora un exemplu. Așadar, implică-te în activități de voluntariat și vorbește cu copiii despre importanța acestora și despre impactul pe care îl pot avea asupra comunității, dar și asupra propriei persoane. 

 

Poți, de asemenea, să vorbești despre experiențele tale de voluntariat și să împărtășești cu viitorii adulți modul în care ți-au fost de folos acestea și cum ai putut să contribui la îmbunătățirea comunității. Dacă le vei povesti prichindeilor că timpul investit în astfel de activități este unul care îi va ajuta pe viitor, atunci ei vor fi mult mai nerăbdători să ia parte la acestea.  

 

  1. Activitățile de voluntariat sunt distractive și interesante 

 

Pentru a face activitățile de voluntariat cât mai interesante pentru copii, încearcă să le transformi într-un joc sau într-un concurs. De exemplu, dacă copiii participă la o activitate de colectare de fonduri, puteți stabili un obiectiv comun și să încurajați copiii să-și aducă prietenii și familia să doneze pentru cauza respectivă.  

 

De asemenea, poți să organizezi o activitate în aer liber, cum ar fi curățarea unei zone verzi sau a unei grădini publice, dar care să implice și puțină creativitate, spre exemplu decorarea unei cutii pentru donații, sau bețe de colectare a gunoiului pictate, etc. 

 

Pentru a fi cât mai atractive pentru prichindei, activitățile de voluntariat trebuie să le stârnească acestora interesul și să fie un loc în care ei să își poată exprima ideile. Dacă copiii se distrează în timp ce îi ajută pe alții, atunci cresc șansele ca aceștia să se implice și în alte activități de voluntariat în viitor. 

 

  1. Încurajează-i și laudă-le contribuția. 

 

Pe tot parcursul activității de voluntariat, și implicit pentru eforturile lor în crearea unei comunități mai bune, este necesar să îi încurajați constant pe prichindei. Totodată, poți să le oferi mereu feedback, întrucât este deosebit de important ca micii viitori adulți să simtă că eforturile lor sunt apreciate.  

 

Mai mult decât atât, este bine să îi încurajați pe copiii să discute despre experiențele și părerile lor despre activitățile de voluntariat la care au luat parte și să împărtășească cu ceilalți ceea ce au învățat. Acest lucru poate face ca prichindeii să simtă că munca și implicarea lor e valoroasă și îi poate ajuta să clădească o încredere mai mare în capacitățile lor. 

 

  1. Implică cât mai mult copiii în planificarea și organizarea activităților 

 

Implicați copiii în procesul de planificare și organizare a activităților de voluntariat. Încurajează-i să vină cu idei și propuneri pentru viitoare activitate. Acest lucru poate face ca ei să se simtă implicați și responsabili pentru buna desfășurare a activităților în care sunt implicați.  

 

De asemenea, implicarea lor în procesul de planificare și organizare poate contribui la dezvoltarea unor abilități importante, precum sunt leadership-ul, comunicarea, luarea deciziilor și gestionarea timpului. 

 

  1. Învață-i pe copii să fie empatici 

 

Empatia este abilitatea de a simți și de a înțelege emoțiile și nevoile altor persoane. Este deosebit de important să îi înveți pe copii să fie cât mai empatici cu orice cauză și să realizeze că nu toată lumea se bucură de aceleași oportunități și resurse. De asemenea, este foarte important să le explici că fiecare contribuție, oricât de mică ar fi ea, poate ajuta considerabil îmbunătățirea comunității, și implicit a lumii înconjurătoare.  

 

Poți să le explici micuților diferitele cauze și probleme cu care se confruntă comunitatea locală sau globală și cum eforturile lor pot ajuta la soluționarea acestora.  

Vezi următorul articol

Mai multe articole

2 luni Citește articolul Cum să creezi un mediu sigur și sănătos pentru copii tăi acasă?

Cum să creezi un mediu sigur și sănătos pentru copii tăi acasă?

Este important să ne asigurăm că micuții noștri cresc într-un spațiu sigur și sănătos, pentru a le permite să își exploreze creativitatea, să se joace și să se dezvolte într-un mod armonios. În acest articol, vei găsi sfaturi utile despre cum să îi organizezi spațiul, să gestionezi riscurile , să menții o igienă adecvată și multe alte acțiuni care vor contribui le crearea mediului perfect pentru micuț!

Autor:Diana-Irina Mureșan

27 zile Citește articolul Tehnici și abordări pentru o relație armonioasă cu copiii tăi

Tehnici și abordări pentru o relație armonioasă cu copiii tăi

În această agitație a vieții de zi cu zi, adesea uităm să ne oprim și să ne conectăm cu oamenii importanți din viața noastră, mai ales cu copiii noștri.

Autor:Laura Onofrei

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Autor:Elena Mina

2 luni Citește articolul De ce este important să îi înveți pe copii să fie recunoscători și cum o poți face?

De ce este important să îi înveți pe copii să fie recunoscători și cum o poți face?

Învățarea recunoștinței la copii este importantă pentru sănătatea mentală și relațiile interpersonale. Descoperă de ce este important să îi învățăm pe copii să fie recunoscători și cum îi putem ajuta să dezvolte acest obicei benefic într-un mod prietenos și creativ.

Autor:Elena Mina

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Copiii sunt viitorii îngrijitori ai planetei, din acest motiv este important să învețe cum să aibă grijă de natură.

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Află care sunt cele mai bune activități fizice pentru copiii mici

Autor:LAURA ONOFREI

2 luni Citește articolul Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Începe chiar acum să-i cultivi celui mic plăcerea și setea de lectură! 

Autor:Mihaela Andrei

2 luni Citește articolul Cum să înveți copiii să fie autonomi

Cum să înveți copiii să fie autonomi

Un copil învață simțul responsabilității în mod progresiv, atunci când adulţii îl ghidează, îl îndrumă, îl sprijină și îl implică în luarea deciziilor.

Autor:SARAH DIACONU

2 luni Citește articolul Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Grădinița este un mediu sigur și stimulant, care îi încurajează pe cei mici să-și urmeze visurile, să descopere un nou univers, să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile.

Autor:Dinu Ileana

2 luni Citește articolul Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Jucăriile pe care le oferim celor mici pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive...

Autor:SARAH DIACONU

2 luni Citește articolul Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Adesea, după venirea pe lumea a unui bebeluș, părinții încep să-și neglijeze, ușor-ușor, relația de cuplu și să se concentreze doar pe rolul de părinți.

Autor:Mihaela Andrei

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Autor:Elena Mina

2 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Lectura este un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri! Ea este o comoară inestimabilă care poate deschide porți către lumi noi.

Autor:Dinu Ileana

2 luni Citește articolul Cum să faci față oboselii și stresului ca părinte de copil mic?

Cum să faci față oboselii și stresului ca părinte de copil mic?

În timpul primilor ani de viață, copiii au nevoie de atenție și multă îngrijire din partea părinților. Adesea, adulții devin copleșiți de numărul mare de sarcini.

Autor:Ana Ema

Logo_GagaGugu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 GagaGugu.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.