GagaGugu.ro | Articole de ajutor pentru copii
  • Acasă
  • Parenting
  • Educație
  • Jucării și echipament
  • Utile
  • Cum să?
  • Social
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

De ce este important să îi înveți pe copii să facă eforturi și să fie perseverenți?

05.04.2023

Autor: Marina Cristescu

Timp de citire: 7 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

 

Educația copiilor este una dintre cele mai importante responsabilități ale părinților, primele persoane din viața acestora și cele mai importante. 

 

Iar pe lângă, lecția recunoștinței, a respectului și a empatiei, este esențial ca părinții să își învețe pitici să fie perseverenți și dornici să depună efort în tot ceea ce fac, tocmai pentru ca micuții să pună bazele unui viitor de succes. 

 

De ce? Pentru că orice om de-a lungul existenței sale, întâmpina provocări și obstacole, din acest motiv abilitatea de a face față acestora este necesară pentru a te bucura de experiențe cât mai bune în viață și pentru a transforma orice situație dificilă într-o oportunitate. 

 

Iar, la fel ca orice altă lecție, dezvoltarea perseverenței la copii le poate da bătăi de cap părinților. Însă, în cadrul acestui articol vă vor fi puse la dispoziție modalități prin care puteți să-i faceți pe viitorii adulți să își clădească un drum frumos în viață, unul care să îi ajute să îi ajute să ajungă la „steaua” lor. 

 

  1. Motivează-i să depună eforturi în domeniile lor de interes. 

 

Una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți învăța prichindelul să fie perseverent, este să îl motivezi să se implice cât mai mult în activitățile care îl interesează, întrucât el poate observa rezulatele eforturilor depuse în timp real. Astfel, părinții îi pot explica micuțului mult mai simplu că rezultatele bune pot veni doar în urma perseverenței și a muncii riguroase. 

 

Spre exemplu, dacă copilul dorește să învețe să cânte la un instrument muzical, părinții îi pot oferi sprijin și încurajare pentru ca el să facă față nivelului de efort și dificultăților, care vor apărea în procesul său de învățare. În același timp, copilul va învăța că trebuie să privească munca ca pe un lucru pozitiv și să nu renunțe la primul obstacol întâlnit.

 

  1. Jocurile și activitățile interactive

 

Desigur, nici în cazul acestei lecții nu lipsesc jocurile sau activitățile interactive, întrucât ele sunt o modalitate foarte bună de a atrage și menține atenția prichindelului. Astfel, jocurile puzzle, de gândire sau sporturile, pot fi o modalitate bună de a-i învăța pe copilași să găsească soluții imediat la probleme, să ne se dea bătuți și să cerceteze constant pentru a afla răspunsurile la întrebările pe care le au. 

 

  1. Fii un exemplu

 

Desigur, suntem conștienți de presiunea pe care o ai pe umeri când ți se zice asta, însă așa este. Tu ești primul său model în viață, omul pe care tot încearcă să îl imite pentru că vrea să se facă mare mai repede. De aceea, este foarte important să fii atent și la propriul comportament. Așadar, încearcă să te comporți în fiecare zi ca și cum ai fi versiunea ta ideală de om și vezi cum îți ia micuțul exemplul. Fii perseverent, muncitor și ieși constant din zona de confort pentru a-ți îndeplini obiectivele, iar la rândul său, micuțul tău va considera că aceasta este „calea” cea bună.


 

  1. Învață-l să se bucure de proces, nu de rezultat

 

Știm și noi, dacă ne focusăm pe rezultate, procesul care reprezintă 99% din tot obiectivul, este ignorat cu totul. Tocmai din acest motiv, nu ne bcurăm de experiențe satifăcătoare în ceea ce ține de muncă. 

 

Dacă și tu te confrunți sau te-ai confruntat cu acest lucru, este bine să îl educi pe prichindelul tău să se concentreze și să se bucure de „călătoria” sa spre success, nu de „destinație”. În acest caz, poți să utilizezi modalități cât mai distractive pentru efectuarea temelor sau învățarea lecțiilor, iar în cazul hobby-urilor sale e mult mai simplu. 

 

  1. Fă-l să își asume responsabilități

 

Pe măsură ce prichindeii cresc, este necesar ca părinții să le ofere ocazii cât mai multe și mai diverse de a-și asuma responsabilități și sarcini. 

 

Spre exemplu, îi poți da copilului sarcina de a-și face singur temele, astfel încât să poată învăța să își gestioneze timpul corespunzător și să nu se bazeze pe eforturile altor persoane pentru a-și finaliza cu brio responsabilitățile. 

 

  1. Încurajează-l, chiar și atunci când pierde

 

Până la urmă, și eșecul face parte din procesul de învățare. Nu există om care să le fi reușit pe toate, așa că de ce să pui presiunea unei perfecțiuni ce nu poate fi atinsă, pe propriul copil? 

 

Atunci când prichindeii întâmpină obstacole sau eșuează în încercarea de a-și atinge obiectivele, este important ca părinții să le ofere sprijin și încurajare. În loc să critice sau să-i pună la pământ, părinții ar trebui să-i ajute să înțeleagă că a eșua nu este echivalent cu sfârșitul lumii. De asemenea, după cum prea bine știm, cele mai bune lecții pe care le primim în viață sunt cele care vin din urma greșelilor noastre. 

 

În cele din urmă, după cum probabil ai realizat din acest articol, învățarea perseverenței nu se oprește doar în copilărie, ci continuă pentru tot restul vieții. Însă dacă oamenii învață să facă eforturi și să fie perseverenți încă de la o vârstă fragedă, vor dobândi abilitățile necesare pentru a excela în orice domeniu din viața lor și a depăși obstacolele, care inevitabil apar pe parcursul existenței fiecăruia. 

 

Nu uita, copilul din interior și modul în care acesta a învățat despre lume atunci când era mic, va influența modul în care viitorul adult va experimenta și percepe viața. 

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

6 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Autor:Elena Mina

26 zile Citește articolul Micul meu artist: Despre Omni Creativ și cursurile de artă oferite în cadrul acestei școli

Micul meu artist: Despre Omni Creativ și cursurile de artă oferite în cadrul acestei școli

Orice părinte își dorește să ofere copilului său oportunitatea de a avea mai multe posibilități de învățare, dezvoltare și recreere prin tot felul de activități extracurriculare. Așadar, dacă îți dorești ca prichindelul tău să participe la astfel de programe de exprimare artistică și ești din Ploiești, Omni Creativ este alegerea ideală. Vei găsi în curriculum-ul lor inovator cursuri de teatru, arte plastice, artă fotografică, dans modern, volei, arhitectură, modelaj și arhitectură digitală. Citește în continuare urmăotul articol pentru a afla experiența mea!

Autor:Marina Cristescu

6 luni Citește articolul Cum să-i ajutăm pe copii să dezvolte abilități sociale esențiale?

Cum să-i ajutăm pe copii să dezvolte abilități sociale esențiale?

Învățarea abilităților sociale nu este un proces ușor, dar asta nu înseamnă că nu poate fi „îmbunătățit”. În cadrul acestui articol, vom discuta despre câteva abilități sociale esențiale pe care le puteți insulfa copiilor voștri, și de asemenea, vă vom oferi sugestii utile pentru a face acest proces să fie cât mai distractiv și interactiv pentru ei.

Autor:Elena Mina

4 luni Citește articolul Tehnici și abordări pentru o relație armonioasă cu copiii tăi

Tehnici și abordări pentru o relație armonioasă cu copiii tăi

În această agitație a vieții de zi cu zi, adesea uităm să ne oprim și să ne conectăm cu oamenii importanți din viața noastră, mai ales cu copiii noștri.

Autor:Laura Onofrei

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

6 luni Citește articolul Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Copiii sunt viitorii îngrijitori ai planetei, din acest motiv este important să învețe cum să aibă grijă de natură.

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Află care sunt cele mai bune activități fizice pentru copiii mici

Autor:LAURA ONOFREI

6 luni Citește articolul Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Începe chiar acum să-i cultivi celui mic plăcerea și setea de lectură! 

Autor:Mihaela Andrei

6 luni Citește articolul Cum să înveți copiii să fie autonomi

Cum să înveți copiii să fie autonomi

Un copil învață simțul responsabilității în mod progresiv, atunci când adulţii îl ghidează, îl îndrumă, îl sprijină și îl implică în luarea deciziilor.

Autor:SARAH DIACONU

6 luni Citește articolul Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Grădinița este un mediu sigur și stimulant, care îi încurajează pe cei mici să-și urmeze visurile, să descopere un nou univers, să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile.

Autor:Dinu Ileana

6 luni Citește articolul Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Jucăriile pe care le oferim celor mici pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive...

Autor:SARAH DIACONU

6 luni Citește articolul Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Adesea, după venirea pe lumea a unui bebeluș, părinții încep să-și neglijeze, ușor-ușor, relația de cuplu și să se concentreze doar pe rolul de părinți.

Autor:Mihaela Andrei

6 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

Autor:Elena Mina

6 luni Citește articolul Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Lectura este un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri! Ea este o comoară inestimabilă care poate deschide porți către lumi noi.

Autor:Dinu Ileana

Logo_GagaGugu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 GagaGugu.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.