GagaGugu.ro | Articole de ajutor pentru copii
  • Acasă
  • Parenting
  • Educație
  • Jucării și echipament
  • Utile
  • Cum să?
  • Social
  • Contact
  • Publică conținutul tău
Înapoi

Cum să îi înveți pe copii să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși?

15.03.2023

Autor: Elena Mina

Timp de citire: 12 minute

Distribuie

Link-ul a fost copiat!

 

 

Creșterea copiilor reprezintă o provocare pentru orice părinte, dar și o mare responsabilitate. Deși majoritatea persoanelor sunt de părere că etica, simțul responsabilității și grija fața de sine sunt cele mai importante valori pe care părinții trebuie să le insufle copiilor, adevărul este că pentru ca „viitorii adulți” să plece în drumul vieții complet pregătiți este necesar ca aceștia să învețe și să aibă încredere în forțele proprii și să fie independenți. 

 

În cadrul acestui articol vom explora modalitățile prin care îi putem ajuta pe micuții învățăcei să devină mai independenți și să dobândească mai multă încredere în ei înșiși. 

 

  1. Nu e niciodată prea devreme.  

 

Este important să începi să îi înveți pe copii să fie independenți încă de la o vârstă fragedă, întrucât încă de când sunt foarte mici, ei dobândesc anumite reflexe și concepții despre viață.  

 

Spre exemplu, îi poți încuraja să facă propriile alegeri vestimentare sau să își facă patul dimineața. Deși aceste sarcini pot părea minore, în realitate ele pot ajuta copiii să se simtă mai încrezători și să dobândească abilități practice importante. 

 

  1. Lasă-i să ia decizii 

 

Nu trebuie să iei tu decizii pentru ei mereu. Este foarte important să îi permiți să ia propriile decizii atunci când este posibil, în caz contrar acesta nu se va simți niciodată confortabil să „își ia soarta în propriile mâini” și se va simți mereu nesigur pe cunoștințele sale.  

 

Desigur, nu-l poți pune să aleagă cum să îți gestionezi economiile, dar ai putea să îl lași să aleagă micul dejun sau ce jucărie să cumpere. Acest lucru îl va ajuta să dobândească abilități de gândire critică și de luare a deciziilor, precum și să învețe să-și asume responsabilitatea pentru alegerile făcute.  

 

  1. Simțul responsabilității 

 

Știu, știu, e foarte simplu să cazi în capcana prejudecății „E mic, ce să știe el? Lasă-l să mai copilărească.” Dar este foarte important să îl încurajezi să își dezvolte simțul responsabilității încă de la o vârstă fragedă.  

 

În acest sens, poți începe cu sarcini mici, precum curățenia în cameră sau să îl faci „ajutor de bucătar”. Este foarte important să creezi un mediu în care el să se simtă încrezător și în care să preia responsabilitatea propriilor acțiuni în mâinile sale, crede-ne, adultul din viitor îți va mulțumi.  

 

  1. Activități extrașcolare 

 

Foarte important este să îți încurajezi micuțul să se implice în activități extrașcolare, precum sportul sau artele. Acest lucru îl va ajuta să dezvolte noi aptitudini, să fie mult mai încrezător în forțele proprii și să învețe să-și gestioneze timpul.  

 

Totodată, aceste activități îl vor ajuta să își dezvolte interese și pasiuni, lucru care îi va ușura și mai mult deciziile din viitor.  

 

  1. Vocea lor contează 

 

Încurajează-i pe copii să își exprime opiniile și sentimentele într-un mod constructiv. Învață-i să își argumenteze punctele de vedere și să fie deschiși la idei noi și diferite.  

 

Știm, știm, ți se pare că vorbesc prea mult și că au prea multă energie, dar cu cât vei încerca să îi faci să tacă, cu atât mai mult îi vei face să creadă că opinia lor nu e valoroasă și nu merită să fie ascultată.  

 

Totodată, cu această gândire vor pleca și în drumul vieții, iar acest lucru le va pune o piedică foarte mare în viitor, întrucât ei vor fi incapabili să își exprime sentimentele sau opiniile dat fiind faptul că nu vor dispune de abilități de comunicare eficiente și nici nu vor avea prea multă încredere în propriile perspective sau emoții.  

 

  1. Învață-i să fie autonomi 

 

Învață-i pe copii să fie autonomi și să își organizeze propriile activități. În acest sens, le poți îngădui să își facă propriul program de studiu sau să își organizeze timpul liber după bunul plac. Astfel, ei vor dobândi abilități de planificare încă de la vârstă fragedă și își vor înțelege mult mai bine prioritățile.  

 

  1. Greșeala, cel mai bun mentor 

 

Copilul trebuie să înțeleagă că o greșeală nu e capătul lumii și că e ceva ce face toată lumea. Dar cel mai important lucru este să îl învățați că în orice greșeală se află ceva valoros, și anume o oportunitate de a descoperi ceva nou despre lumea ce îl înconjoară.  

 

Învață-l să își analizeze propriile greșeli și să își găsească soluții pentru a le corecta în viitor. În acest fel, el nu va mai fi speriat de posibilitatea unei „greșeli”, ba chiar mai mult, el va avea mai multă încredere să încerce lucruri noi în viitor și în forțele proprii.  

 

  1. Puterea exemplului 

 

În cele din urmă, fii un exemplu pozitiv pentru copiii tăi. Arată-le cum să fie independenți și să aibă încredere în ei înșiși prin intermediul acțiunilor tale, întrucât după cum prea bine cunoaștem, ei sunt foarte buni la imitat comportamentul adulților din jurul lor. Comportă-te întocmai ca versiunea ta ideală și vei observa cum copilașii tăi vor fi copia fidelă a acesteia.   

 

Așadar, a educa un copil nu presupune autoritate, exigență și învinovățire, ci mai degrabă înțelegere, încurajare, libertate și conștientizare. În acest fel, viitorul adult va fi profund recunoscător, deoarece el va fi mult mai încrezător în forțele proprii și mult mai sigur în ceea ce privește deciziile pe care le va lua.   

Vezi articolul anteriorVezi următorul articol

Mai multe articole

2 ani Citește articolul Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să fie creativi și să se joace liber?

Cum să îi înveți pe copii să fie creativi și să se joace liber?

În fiecare dintre noi există un mic creator, iar responsabilitatea noastră, a părinților sau a profesorilor este să îl încurajeze să „crească” cât mai mult. Iar dacă sunteți în căutare de sfaturi prin care să îl ajutați pe micuțul viitor adult să dea frâu liber imaginației și simțurilor sale creative, atunci ai ajuns în locul perfect, căci în cadrul acestui articol vom vorbi despre cum îl poți ajuta pe copilul tău în acest sens.

Autor:Diana-Irina Mureșan

2 ani Citește articolul Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Adesea, după venirea pe lumea a unui bebeluș, părinții încep să-și neglijeze, ușor-ușor, relația de cuplu și să se concentreze doar pe rolul de părinți.

Autor:Mihaela Andrei

2 ani Citește articolul Cum să creezi un mediu sigur și sănătos pentru copii tăi acasă?

Cum să creezi un mediu sigur și sănătos pentru copii tăi acasă?

Este important să ne asigurăm că micuții noștri cresc într-un spațiu sigur și sănătos, pentru a le permite să își exploreze creativitatea, să se joace și să se dezvolte într-un mod armonios. În acest articol, vei găsi sfaturi utile despre cum să îi organizezi spațiul, să gestionezi riscurile , să menții o igienă adecvată și multe alte acțiuni care vor contribui le crearea mediului perfect pentru micuț!

Autor:Diana-Irina Mureșan

Urmărește-ne și pe

Cele mai citite articole

2 ani Citește articolul Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Cum să îți implici copilul în activități de voluntariat și să îi înveți să ajute pe alții?

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Cum să îi înveți pe copii să aibă grijă de mediul înconjurător?

Copiii sunt viitorii îngrijitori ai planetei, din acest motiv este important să învețe cum să aibă grijă de natură.

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Cele mai bune activități fizice pentru copiii mici: cum îi menții activi și în formă

Află care sunt cele mai bune activități fizice pentru copiii mici

Autor:LAURA ONOFREI

2 ani Citește articolul Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Cele mai bune cărți pentru copiii mici: ce să citești împreună cu micuțul tău

Începe chiar acum să-i cultivi celui mic plăcerea și setea de lectură! 

Autor:Mihaela Andrei

2 ani Citește articolul Cum să înveți copiii să fie autonomi

Cum să înveți copiii să fie autonomi

Un copil învață simțul responsabilității în mod progresiv, atunci când adulţii îl ghidează, îl îndrumă, îl sprijină și îl implică în luarea deciziilor.

Autor:SARAH DIACONU

2 ani Citește articolul Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Sfaturi pentru a face mai ușoară tranziția copilului tău la grădiniță

Grădinița este un mediu sigur și stimulant, care îi încurajează pe cei mici să-și urmeze visurile, să descopere un nou univers, să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile.

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Cele mai bune jucării pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor mici

Jucăriile pe care le oferim celor mici pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive...

Autor:SARAH DIACONU

2 ani Citește articolul Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Sfaturi pentru a-ți face timp pentru tine și partenerul tău ca părinte de copil mic

Adesea, după venirea pe lumea a unui bebeluș, părinții încep să-și neglijeze, ușor-ușor, relația de cuplu și să se concentreze doar pe rolul de părinți.

Autor:Mihaela Andrei

2 ani Citește articolul Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Cum să îi înveți pe copii iubească lectura

Lectura este un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri! Ea este o comoară inestimabilă care poate deschide porți către lumi noi.

Autor:Dinu Ileana

2 ani Citește articolul Cum să faci față oboselii și stresului ca părinte de copil mic?

Cum să faci față oboselii și stresului ca părinte de copil mic?

În timpul primilor ani de viață, copiii au nevoie de atenție și multă îngrijire din partea părinților. Adesea, adulții devin copleșiți de numărul mare de sarcini.

Autor:Ana Ema

Logo_GagaGugu.svg
i-icon.svg
t-icon.svg
f-icon.svg

Categorii

  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Cultură
  • Home & Deco
  • Lifestyle & Travel
  • Slefuire Marmura

Parteneri

  • Cleanit.ro
  • Kulttur.ro
  • Magic5.ro
  • Policlinicaploiesti.ro
  • Hidrostore.ro

Informații legale

  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
  • Politică cookie
  • SOL
  • ANPC

Utile

  • Acasă
  • Contact
SAL.webp
SOL.webp

© 2023 GagaGugu.ro. Toate drepturile rezervate. Website dezvoltat de Creare Site Web si gazduit de HOSTICO

Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.